Sladké, voňavé, šťavnaté… Dar prírody… Jedno z najzdravších druhov ovocia… Poklad vo výžive… Zdroj mladosti a krásy…
Takéto a mnohé iné prívlastky má jedno z našich najzdravších ovocí a tým je jabĺčko. Jablko bolo od nepamäti symbolom zdravia, krásy, plodnosti i lásky. Pre starých Keltov bola jabloň symbolom dokonalosti, večného života, nesmrteľnosti, jedným z posvätných stromov, ktorým sa nikto neodvážil ublížiť. Jabĺčko má svoje nezastupiteľné miesto i v ľudových tradíciách, pesničkách, prísloviach, porekadlách, ale i v mytológii a Svätom písme.
Sladké, voňavé, šťavnaté… Dar prírody… Jedno z najzdravších druhov ovocia… Poklad vo výžive… Zdroj mladosti a krásy…
Takéto a mnohé iné prívlastky má jedno z našich najzdravších ovocí a tým je jabĺčko. Jablko bolo od nepamäti symbolom zdravia, krásy, plodnosti i lásky. Pre starých Keltov bola jabloň symbolom dokonalosti, večného života, nesmrteľnosti, jedným z posvätných stromov, ktorým sa nikto neodvážil ublížiť. Jabĺčko má svoje nezastupiteľné miesto i v ľudových tradíciách, pesničkách, prísloviach, porekadlách, ale i v mytológii a Svätom písme.
Aj napriek týmto prednostiam jablka, jeho konzumácia klesá a mnohí z nás uprednostňujú exotické ovocie. Málokto z nás však vie, že ak ho budeme mať denne na jedálnom lístku, vyhneme sa mnohým zdravotným problémom. Jabĺčka totiž posilňujú imunitný systém, pôsobia proti vypadávaniu vlasov, zaručujú peknú pokožku a pomáhajú pri ťažkostiach so spánkom a koncentráciou, podporujú aj stavbu zubov a kostí. Majú vysoký obsah vody, draslíka i vlákniny. Regenerujú a očisťujú organizmus, sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch.
Jabĺčko má naozaj veľa predností, takže stojí za to, neustále si to pripomínať. Aby sa na toto výborné ovocie nezabudlo, oslavuje svoj deň 21. októbra.
I my sme si tento deň pripomenuli rozmanitými aktivitami. Žiaci pod vedením pani učiteľky Wilson na hodinách výtvarnej výchovy nielen namaľovali krásne obrazy so spomínanou tematikou, ale jabĺčka i modelovali. Na hodinách slovenského jazyka zase vytvorili o jabĺčkach príbehy a básničky. Na hodinách techniky pani učiteľka Konček pripravila pre žiakov súťaž o výživu s najlepšou príchuťou. Chuť výživ hodnotila pani riaditeľka, pani zástupkyne i členovia kolégia Zelenej školy. Žiaci ôsmeho ročníka upiekli pod vedením pani učiteľky Štullerovej jablčník a na hodinách informatiky zhotovovali prezentácie, vyhľadávali informácie a nové poznatky o tomto ovocí.
Spontánnu a neviazanú zábavu nám priniesli aj súťaže o najdlhšiu šupku, najrýchlejšie zjedené jablko a najviac zjedených jabĺčok za stanovený čas. V súťaži o najdlhšiu šupku vyhrala Dominika Stachurová zo VI.A triedy, najviac jabĺk za 5 minút zjedol Ľubomír Samko zo VII.B triedy a cenu za najrýchlejšie zjedené jablko získali žiaci VII.A triedy Janko Boldiš a Lukas Lojkovics. Žiaci VI.A triedy Peter Rusnák, Richard Keken a Patrik Hencel si odniesli víťazstvo za najlepšiu chuť výživy.
Keďže súčasťou našej školskej záhrady sú i jablone, využili sme to a starší žiaci pravidelne jabĺčka oberali a počas veľkých prestávok ich rozdávali na desiatu žiakom z 1. stupňa, ale i svojim spolužiakom.
Nezaostávali ani žiaci 1. stupňa a počas celého týždňa si spolu s pani učiteľkami pripomínali významnosť tohto ovocia.
Aktivity, ktorými sme si pripomenuli Deň jablka sa vydarili a my sľubujeme, že si význam jabĺk budeme pripomínať celý rok a nielen toto obdobie.
Mgr. Štullerová Martina ZŠ s MŠ Jelšava